Курс „Концептуализация при консултиране“

На 06.03.2018 г. от 10.00 часа в Център за творческо обучение, гр. Пловдив (Дом на културата “Борис Христов”, ул. „Гладстон“ 15, централно фоайе) ще се проведе курс на тема „Концептуализация при консултиране“.

Курсът е подходящ за терапевти, психолози и педагогически съветници.

Описание: Психотерапевтите живеят в "ерата на отчетност", в която от практикуващите все повече се очаква да предоставят  ефективни услуги за консултиране и лечение. Все по-често органите за лицензиране изискват демонстриране на отчетлива практика, основана на доказателства, и компетентност. Централно за тази отчетност е способността да се разработят точни и непреодолими концептуализации на случаите, които да обяснят основния модел на живот на клиента, да се съсредоточат върху лечебните интервенции и да предвидят предизвикателствата на лечението.

Концептуализацията на случаите се счита от мнозина за най-важната компетенция, която се очаква в клиничната практика днес. Това очакване е проблематично, тъй като обучителните програми едва наскоро започнаха да включват тази ключова компетентност като резултат от обучението. Също толкова проблематично е, че обучаемите и практикуващите могат да бъдат претоварени, опитвайки се да концептуализират големи количества клинични данни и да разработят точни концептуализации и планове за лечение. При всички теоретични подходи "разпознаването на модели" се очертава като полезна стратегия за сортиране чрез големи количества данни от клинични случаи и намиране на смисъл и модели.

За щастие, Адлерианците могат да използват конструкцията на Адлер за "движение", за да ръководят процеса на концептуализация на случая. Идентифицирането на основното движение на клиента - към, срещу, далеч или амбивалентно - осигурява клинично полезна начална точка за бързо разпознаване на основния модел на живот и след това "потвърждаване" на модела с информация за начина на живот от семейната констелация и ранните спомени.

Този семинар описва стъпка по стъпка стратегия и процес за разработване на кратки, точни и привлекателни схеми за концептуализация и лечение, основани на основния модел на движение на клиента, който интегрира други ключови конструкции на адлерийците. Клиничната формулировка включва предполагаема хипотеза за причинители на психосоциални затруднения, докато формулировката на лечението свързва концептуализацията на случая с целите на плана за лечение. Тези формулировки ще бъдат въведени чрез използването на няколко видеокасети, за да се илюстрират елементите на концептуализацията на случаите.

Цели на обучението:

 1. участниците ще научат ключовите елементи на ефективното концептулиране на случая на Adlerian: диагностични формулировки, клинична формула, културна формулировка и формулиране на лечение
 2. участниците ще научат стъпка по стъпка стратегия за разработване на ефективни концептуализации на алеровото дело и планове за лечение, базирани на разпознаване на модели

Концептуализация при консултиране:

 1. Въведение (интерактивна задача)

 2. Въведение в Адлериански модел за концептуализация на случаи (CC)

 3. Оценка на модела/лайфстайл/движение- как те се оказват в сърцето на концептуализацията на случаите

 4. Преглед на цялостен пример на Адлериански модел за концептуализация на случай

 5. Преглед на клинична формулировка

 6. Преглед на културните аспекти при формулирането

 7. Свързване на концептуализацията с интервенции и стратегии за лечение.

 8. Преглед на цял модел стъпка по стъпка при записването на Аделриански модел за концептуализация на случаи

 9. Заключителна дейност

Курсът е еднодневен и след успешното му приключване се издава сертификат от Северноамериканската асоцияция за лицензирани терапевти.

Лектор: д-р Джон Спери е преподавател в Университет Лин във щата Флорида, главен редактор на Списанието по Индивидуална Психология, Специалист по консултиране към центъра по консултиране в Атлантически Университет Флорида, автор на множество публикации и проучвания.

Забележка: обучението се провежда на английски език, осигурен е превод на български език.

Таксата за участие в семинара е 70.00 лв. и може да се внесе по банков път по сметка на ДИПКУ в Уникредит Булбанк АД, IBAN BG69UNCR 76303100 117737, BIC UNCRBGSF, като в платежното нареждане отбележите: трите имена, ЕГН, курс 1427 или в касата на ДИПКУ всеки работен ден.

Местата за курса са изчерпани.

Справки на телефон: 0886 85 65 19 – Вера Тодорова.